Znak sprawy: GOPS.1/2016
Ogłoszenie o zamówieniu na usługi społeczne Procedura o udzielenie zamówienia na usługi społeczne prowadzona jest według zasad określonych w art. 138o ustawy dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2015 r. poz. 2164 z późn. zm.). Wartość zamówienia nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty 750 000 euro. Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków dla dzieci objętych dożywianiem w szkołach z terenu Gminy Kikół oraz dla świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kikole w 2017 roku I. Zamawiający: Nazwa Zamawiającego: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kikole Adres Zamawiającego: ul. Plac Kościuszki 7a, 87-620 Kikół Tel./fax: 54 289 46 70 Adres e-mail: programpokl@kikol.pl Strona internetowa www.bip.kikol.pl II. Opis przedmiotu zamówienia 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków dla dzieci objętych dożywianiem w szkołach z terenu Gminy Kikół oraz dla świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kikole, tj. w: a) Szkole Podstawowej w Woli, b) Szkole Podstawowej w Ciełuchowie, c) Szkole Podstawowej w Zajeziorzu, d) Zespole Szkół w Kikole, e) Świetlicy Wiejskiej w Kikole f) Środowiskowy Dom Samopomocy w Suminie zwane dalej placówkami. 2. Przewidywana łączna liczba posiłków 75 335, w tym: 1) w szkołach - 300 dziennie we wszystkie dni nauki szkolnej tj. od 02.01.2017 r. do 21.06.2017 r. oraz od 04.09.2017 r. do 22.12.2017 r. z uwzględnieniem przerw w nauce, tj. przyjmuje się 180 dni; razem 54 000 posiłków; 2) dla świadczeniobiorców w Świetlicy Wiejskiej w Kikole wynosi 45 dziennie od 02.01.2017 r. do 29.12.2017 r. we wszystkie dni robocze, tj. przyjmuje się 251 dni; razem 11 295 posiłków; 3) dla świadczeniobiorców w Środowiskowym Domu Samopomocy w Suminie wynosi 40 dziennie od 02.01.2017 r. do 29.12.2017 r. we wszystkie dni robocze, tj. przyjmuje się 251 dni; razem 10 040 posiłków. 3. Zamawiający korzystając z prawa opcji przewiduje, że w czasie obowiązywania umowy ilości wydanych posiłków może ulec zmianie, tj. zmniejszeniu lub zwiększeniu maksymalnie o 30 % szacunkowej ilości posiłków. Powyższe wynikać będzie ze zmiany liczby osób kwalifikujących się do uzyskania tego rodzaju pomocy społecznej. 4. Jeżeli Zamawiający nie skorzysta z prawa opcji, o której mowa w pkt 3, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia, w tym o zapłatę odszkodowania, z tytułu niezrealizowanej części zamówienia, jak również nie może być podstawą do odmowy wykonania zamówienia. 5. Dożywianie dzieci w szkołach odbywać się będzie od 02.01.2017 r. do 21.06.2017 r. oraz 04.09.2017 r. do 22.12.2017 r. z uwzględnieniem przerw w nauce, natomiast dożywianie świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kikole od 02.01.2017 r. do 29.12.2017 r. we wszystkie dni robocze. 6. W wymienionych placówkach posiłki będą wydawane uczniom przez osoby wyznczone przez dyrektorów tych placówek. Do spożycia posiłków wykorzystane zostaną naczynia oraz sztućce będące na stanie tych placówek. W Środowiskowym Domu Samopomocy 7. Dostarczane posiłki muszą być urozmaicone, nie mogą się powtarzać w ciągu dwóch kolejnych tygodni. 8. Dostarczane posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być przygotowywane z pełnowartościowych, posiadających aktualne terminy ważności artykułów spożywczych, zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej i wymogami sanitarnymi dla żywienia zbiorowego. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się 9. Posiłki muszą być gorące o odpowiedniej temperaturze, gotowe do spożycia po ich dostarczeniu. 10. Godziny dostarczenia posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorami poszczególnych szkół, natomiast posiłki dla świadczeniobiorców należy dostarczyć w godzinach 1000 - 1100 do Świetlicy Wiejskiej ul. Targowa w Kikole oraz do Środowiskowego Domu Samopomocy w Suminie. 11. Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym środkiem transportu przystosowanym do przewozu żywności, na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. 12. Wykonawca poniesie koszty załadunku i rozładunku dostarczanych posiłków. 13. Wykonawca zapewnia czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. 14. Brudne naczynia i sztućce będą myte, wyparzane i odpowiednio przechowywane 15. Posiłki powinny być skomponowane w następujących proporcjach: - 5 x w tygodniu zupa, - 3 x w tygodniu dania mięsne, - 1 x w tygodniu dania bezmięsne, - 1 x w tygodniu danie rybne. Wymagana gramatura po ugotowaniu przedstawia się następująco: - zasadą jest by jedna porcja zupy wynosiła 0,45 litra, była sycąca i treściwa, - mięso, ryba co najmniej 100 g, - udko kurczaka pieczonego co najmniej 200 g, - filet z drobiu co najmniej 100 g, - pieczeń w sosie własnym co najmniej 120 g, - gulasz wieprzowy, drobiowy co najmniej 200 g, - gołąbki powyżej 200 g, - klopsik co najmniej 100 g, - naleśniki nie mniej niż 2 sztuki, łącznie 200 g, - pierogi co najmniej 6 sztuk, - ziemniaki, makaron lub ryż co najmniej 150 g (ryż lub makaron nie częściej niż raz - do obiadów mięsnych, rybnych itp. należy podać warzywa (surowe lub przetworzone) co najmniej 100 g. 16. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania posiłków dla dzieci objętych dożywianiem w szkołach z terenu Gminy Kikół zgodnie z normami żywieniowymi stosowanymi w zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży określone w szczególności 17. Jadłospisy układane będą przez Wykonawcę na okres 10 dni żywieniowych i dostarczany do dyrektorów placówek i do Zamawiającego z 5 dniowym wyprzedzeniem. 18. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków są po stronie dyrektorów placówek i z nimi należy uzgadniać wszystkie szczegóły z tym związane. 19. Informacje o dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej lub o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków dyrektorzy poszczególnych placówek lub osoby przez nich upoważnione, przekażą Wykonawcy co najmniej z 3 dniowym wyprzedzeniem. 20. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz 21. Dla potrzeb badań żywności przez Stację Sanitarno – Epidemiologiczną (SANEPID) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania przez 48 godzin po 150 g każdej części składowej potraw; po upływie tego czasu próbki posiłków mogą być zniszczone. 22. Określenie przedmiotu zamówienia za pomocą nazw i kodów wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 55.52.00.00-1 usługi dostarczania posiłków, 55.32.10.00-6 usługi przygotowywania posiłków. 23. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych. III. Warunki udziału w procedurze o udzielenie zamówienia na usługi społeczne 1. O udzielenie zamówienia na usługi społeczne mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału w procedurze dotyczące zdolności technicznej i zawodowej. Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że: 1) wykonał lub nadal wykonuje, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, co najmniej jedną usługę, której przedmiotem było/jest przygotowanie i dostarczenie gorących posiłków w ilości co najmniej 300 posiłków dziennie przez okres nie krótszy niż sześć miesięcy. Warunek będzie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, 2) dysponuje zakładem prowadzącym działalność związaną z produkcją lub obrotem żywności w rozumieniu ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, co potwierdza aktualna decyzja właściwego, ze względu na siedzibę zakładu, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego o zatwierdzenie zakładu oraz wpis do właściwego rejestru. 2. Wykonawca może w celu wykazania spełnienia warunków udziału w procedurze IV. Miejsce oraz termin składania i otwarcia ofert 1. Oferty należy składać do dnia 23 grudnia 2016 r. do godz. 10:00 w siedzibie siedzibie Zamawiającego - ul. Plac Kościuszki 7a, 87 –620 Kikół - pokój nr 1 (parter). 2. Decydujące znaczenie dla oceny zachowania terminu składania ofert ma data i godzina wpływu oferty do Zamawiającego. 3. Otwarcie ofert nastąpi w dniu 23 grudnia 2016 r. o godz. 10:15 w siedzibie Zamawiającego - w sali posiedzeń w Urzędzie Gminy Kikół – pokój nr 3 ( parter). V. Kryteria oceny ofert 1. Zamawiający przy wyborze najkorzystniejszej oferty będzie się kierował następującym kryterium : 1) cena ofertowa brutto, 2) doświadczenie Wykonawcy. 2. Powyższym kryteriom Zamawiający przypisał następujące znaczenie: Kryterium Waga (%) Maksymalna liczba punktów Cena ofertowa brutto 70% 70 Doświadczenie Wykonawcy 30% 30 VI. Szczegółowe informacje dotyczące postępowania o udzielenie zamówienia na usługi społeczne zawierają Warunki Zamówienia na Usługi Społeczne, zamieszczone na stronie internetowej Data: 16 grudnia 2016 r. ZATWIERDZAM: Kierownik GOPS w Kikole Joanna Małecka
w Suminie do każdej porcji posiłku powinny być także zabezpieczone naczynia jednorazowe i sztućce, które muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. Firma cateringowa musi zapewnić również odbiór naczyń jednorazowych do utylizacji najpóźniej w dniu następnym.
w odpowiednich warunkach higieniczno-sanitarnych. Wykonawca zobowiązuje się przygotowywać posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2015 r. poz. 594 z późn. zm.) wraz
z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia.
w stołówce szkolnej/kuchence. Obowiązki w tym zakresie realizowane nie należą do Wykonawcy.
w tygodniu),
w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1154)
z uwzględnieniem zmian ww. przepisów w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia.
W jadłospisie Wykonawca musi podać informacje o gramaturze oraz kaloryczności poszczególnych posiłków. Jadłospis powinien być urozmaicony i zbilansowany, a rodzaj dania lub zupy nie może powtarzać się w ciągu kolejnych 10 dni żywieniowych.
w Warunkach Zamówienia kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.
że zrealizowane /realizowane usługi obejmowały /obejmują przygotowanie
i dostarczenie co najmniej 300 posiłków dziennie w ramach jednego zamówienia / jednej umowy. W przypadku usług nadal wykonywanych Zamawiający uzna warunek za spełniony, gdy Wykonawca wykaże, że wykonuje usługi przygotowania
i dostarczenia gorących posiłków przez okres co najmniej sześciu miesięcy licząc do dnia, w którym upływa termin składania ofert;
o udzielenie zamówienia na usługi społeczne, w stosownych sytuacjach, polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączącego go z nimi stosunków prawnych.