Znak sprawy: GOPS.1/2020

 

Ogłoszenie o zamówieniu na usługi społeczne

 

 

Procedura o udzielenie zamówienia na usługi społeczne prowadzona jest według zasad określonych w art. 138o ustawy dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1843 ze zm.).

Wartość zamówienia nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty 750 000 euro.

 

Nazwa zamówienia:

Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków dla dzieci objętych dożywianiem w szkołach z terenu Gminy Kikół w okresie od września do grudnia 2020 roku

 

 

I.        Zamawiający:

Nazwa Zamawiającego:             Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kikole

Adres Zamawiającego:               Plac Kościuszki 7a, 87-620 Kikół

tel./fax:                                       54 289 46 70

adres e-mail:                               gops@kikol.pl

strona internetowa                      www.bip.kikol.pl

 

 

II.     Opis przedmiotu zamówienia

 

1.     Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków dla dzieci objętych dożywianiem w szkołach z terenu Gminy Kikół, tj. w:

1)     Szkole Podstawowej w Woli,

2)     Szkole Podstawowej w Ciełuchowie,

3)     Szkole Podstawowej w Zajeziorzu,

4)     Szkole Podstawowej w Kikole (kl. IV -VIII).

2.     Przewidywana łączna liczba posiłków wynosi 13 430, tj. 170 posiłków dziennie we wszystkie dni nauki szkolnej w okresie od 02.09.2020 r. do 22.12.2020 r. z uwzględnieniem przerw w nauce (przyjmuje się 79 dni).  

3.     Zamawiający korzystając z prawa opcji przewiduje, że w czasie obowiązywania umowy liczba wydanych posiłków może ulec zmianie, tj. zmniejszeniu lub zwiększeniu maksymalnie o 30 % przewidywanej liczby posiłków. Powyższe wynikać będzie ze zmiany liczby osób kwalifikujących się do uzyskania tego rodzaju pomocy społecznej.

4.     Jeżeli Zamawiający nie skorzysta z prawa opcji, o której mowa w ust. 3, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia, w tym o zapłatę odszkodowania, z tytułu niezrealizowanej części zamówienia, jak również nie może być podstawą do odmowy wykonania zamówienia.

5.   Dożywianie dzieci w szkołach odbywać się będzie od 02.09.2020 r. do 22.12.2020 r.
z uwzględnieniem przerw w nauce.

6.   W szkołach posiłki będą wydawane uczniom przez osoby wyznczone przez Dyrektorów tych szkół. Do spożycia posiłków wykorzystane zostaną naczynia oraz sztućce będące na stanie szkół.

7.   Dostarczane posiłki muszą być urozmaicone, nie mogą się powtarzać w ciągu dwóch kolejnych tygodni. Zamawiający zastrzega sobie u Wykonawcy możliwość wykupienia posiłków przez uczniów lub pensjonariuszy, którzy nie kwalifikują się do dożywiania,
w cenie podanej przez Wykonawcę w złożonej ofercie.

8.   Dostarczane posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być przygotowywane z pełnowartościowych, posiadających aktualne terminy ważności artykułów spożywczych, zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej i wymogami sanitarnymi dla żywienia zbiorowego. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się
w odpowiednich warunkach higieniczno-sanitarnych. Wykonawca zobowiązuje się przygotowywać posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie
z dnia 25 sierpnia
2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252 ze zm.) wraz
z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia.

9.   Posiłki muszą być gorące o odpowiedniej temperaturze, gotowe do spożycia po ich dostarczeniu. Temperatura zupy oraz temperatura drugiego dania winna mieścić się
w granicach 60°C – 75°C (+/-3°C).

10. Godziny dostarczenia posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorami poszczególnych szkół.

11. Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym środkiem transportu i na własny koszt,
 w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych posiłków. Transport posiłków musi odbywać się z zachowaniem wymogów wynikających z Załącznika nr II do Rozporządzenia (WE) nr 852/2004
w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE z 2004 r. z późn. zm.).

12. Wykonawca poniesie koszty załadunku i rozładunku dostarczanych posiłków.

13. Wykonawca zapewnia czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków.

14. Brudne naczynia i sztućce będą myte, wyparzane i odpowiednio przechowywane
w stołówce szkolnej/kuchence. Obowiązki w tym zakresie nie należą do Wykonawcy.

15. Wybrany Wykonawca zobowiązany jest do odbioru resztek i odpadów pokonsumpcyjnych          pozostałych po spożyciu posiłków w danym dniu.

16. Posiłki powinny być skomponowane w następujących proporcjach:

- 5 x w tygodniu zupa,

      - 3 x w tygodniu dania mięsne,

      - 1 x w tygodniu dania bezmięsne,

      - 1 x w tygodniu danie rybne.

Wymagana gramatura po ugotowaniu przedstawia się następująco:

-      zasadą jest by jedna porcja zupy wynosiła 0,45 litra, była sycąca i treściwa,

-      mięso, ryba co najmniej 100 g,

-      udko kurczaka pieczonego co najmniej 200 g,

-      filet z drobiu co najmniej 100 g,

-      pieczeń w sosie własnym co najmniej 120 g,

-      gulasz wieprzowy, drobiowy co najmniej 200 g,

-      gołąbki powyżej 200 g,

-      klopsik co najmniej 100 g,

-      naleśniki nie mniej niż 2 sztuki, łącznie 200 g,

-      pierogi co najmniej 6 sztuk,

-      ziemniaki, makaron lub ryż co najmniej 150 g (ryż lub makaron nie częściej niż raz
w tygodniu),

-      do obiadów mięsnych, rybnych itp. należy podać warzywa (surowe lub przetworzone) co najmniej 100 g.

17. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania posiłków dla dzieci objętych dożywianiem w szkołach z terenu Gminy Kikół zgodnie z normami żywieniowymi stosowanymi w zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży określone w szczególności
w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1154)
z uwzględnieniem zmian ww. przepisów w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia.

18. Jadłospisy układane będą przez Wykonawcę na okres 10 dni żywieniowych i dostarczany do Dyrektorów Szkół oraz do Zamawiającego z 5 dniowym wyprzedzeniem. W jadłospisie Wykonawca musi podać informacje o gramaturze oraz kaloryczności poszczególnych posiłków. Jadłospis powinien być urozmaicony i zbilansowany, a rodzaj dania lub zupy nie może powtarzać się w ciągu kolejnych 10 dni żywieniowych.

19. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków są po stronie Dyrektorów Szkół i z nimi należy uzgadniać wszystkie szczegóły z tym związane.

20 Wykonawca uwzględniać będzie przy przygotowywaniu posiłków informacje
o dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej lub o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków, które zostaną zgłoszone przez Dyrektorów Szkół lub osoby przez nich upoważnione lub przez Zamawiającego w dniu poprzedzającym ich wydanie do godz. 12:00.

21. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia,
że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz
w Warunkach Zamówienia kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.

22. W przypadku podejrzenia, że dostarczone posiłki są nieświeże, w nieodpowiedniej temperaturze, bądź swym wyglądem budzą wątpliwości co do ich jakości, Dyrektorzy Szkół oraz Zamawiający może takich posiłków nie przyjąć. W takim przypadku Wykonawcy nie przysługuje wynagrodzenie za te posiłki.

23. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za szkody wyrządzone Zamawiającemu
i osobom trzecim korzystającym z posiłków dostarczonych przez Wykonawcę.

24. Dla potrzeb badań żywności przez Stację Sanitarno – Epidemiologiczną (SANEPID) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania przez 48 godzin po 150 g każdej części składowej potraw; po upływie tego czasu próbki posiłków mogą być zniszczone.

25. Określenie przedmiotu zamówienia za pomocą nazw i kodów wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV):

         Kod CPV                    Nazwa wg CPV

55.52.00.00-1             usługi dostarczania posiłków,

55.32.10.00-6                usługi przygotowywania posiłków.

26.  Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych.

 

III.           Warunki udziału w procedurze o udzielenie zamówienia na usługi społeczne

 

1.     O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu. Zamawiający wykluczy Wykonawcę:

1)      który nie wykazał spełnienia warunków udziału w procedurze lub nie wykazał braku podstaw wykluczenia;

2)      który w wyniku zamierzonego działania lub rażącego niedbalstwa wprowadził Zamawiającego w błąd przy przedstawieniu informacji, że nie podlega wykluczeniu, spełnia warunki udziału w procedurze lub który zataił te informacje lub nie jest
w stanie przedstawić wymaganych dokumentów;

3)      który w wyniku lekkomyślności lub niedbalstwa przedstawił informacje wprowadzające w błąd Zamawiającego, mogące mieć istotny wpływ na decyzje podejmowane przez Zamawiającego w procedurze o udzielenie zamówienia;

4)      w stosunku, do którego otwarto likwidację lub którego upadłość ogłoszono;

5)      który w sposób zawiniony poważnie naruszył obowiązki zawodowe, co podważa jego uczciwość, w szczególności gdy Wykonawca w wyniku zamierzonego działania lub rażącego niedbalstwa nie wykonał lub nienależycie wykonał zamówienie, co Zamawiający jest w stanie wykazać za pomocą stosownych środków dowodowych – jeżeli nie upłynęły 3 lata od dnia zaistnienia zdarzenia będącego podstawą wykluczenia;

6)      który, z przyczyn leżących po jego stronie, nie wykonał albo nienależycie wykonał
w istotnym stopniu wcześniejszą umowę w sprawie zamówienia finansowanego lub współfinansowanego ze środków publicznych w rozumieniu przepisów o finansach publicznych, co doprowadziło do rozwiązania umowy lub zasądzenia odszkodowania - jeżeli nie upłynęły 3 lata od dnia zaistnienia zdarzenia będącego podstawą wykluczenia.

2.     O udzielenie zamówienia na usługi społeczne mogą ubiegać się Wykonawca, który spełni warunki udziału w procedurze dotyczące zdolności technicznych i zawodowych. Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że:

1)      wykonał lub nadal wykonuje, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, co najmniej dwie usługi, których przedmiotem było/jest przygotowanie i dostarczenie gorących posiłków w ilości co najmniej 150 (słownie: sto pięćdziesiąt) posiłków dziennie na rzecz danego zamawiającego (odbiorcy usługi) i usługi te były/są wykonywane w sposób ciągły w ramach jednego zamówienia/ jednej umowy przez okres co najmniej trzech miesięcy. W przypadku usług nadal wykonywanych Zamawiający uzna warunek za spełniony, gdy Wykonawca wykaże, że usługi wykonuje przez okres co najmniej trzech miesięcy licząc do dnia, w którym upływa termin składania ofert;

2)      dysponuje zakładem prowadzącym działalność związaną z produkcją lub obrotem żywności w rozumieniu ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, co potwierdza aktualna decyzja właściwego, ze względu na siedzibę zakładu, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego o zatwierdzenie zakładu oraz wpis do właściwego rejestru.

3.     W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

1)        każdy z Wykonawców nie może podlegać wykluczeniu na podstawie przesłanek  wymienionych w ust. 1 niniejszego rozdziału;

2)        warunki udziału w procedurze dotyczące zdolności technicznych i zawodowych,
o których mowa w ust. 2 niniejszego rozdziału,
muszą być spełnione łącznie przez tych Wykonawców.

4.      Wykonawca może w celu wykazania spełnienia warunków udziału w procedurze
o udzielenie zamówienia na usługi społeczne, w stosownych sytuacjach, polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączącego go z nimi stosunków prawnych. 

 

 

IV.   Miejsce oraz termin składania i otwarcia ofert

 

1.     Oferty należy składać do dnia 24 sierpnia 2020 r. do godz. 10:00 (decyduje data wpływu do Zamawiającego) w następujący sposób:

1)     w formie pisemnej w postaci papierowej osobiście w siedzibie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kikole w godzinach urzędowania lub przesłana pocztą kurierską albo za pośrednictwem operatora świadczącego usługi pocztowe na adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kikole, Plac Kościuszki 7a, 87-620 Kikół (pokój nr 1), przy czym zaleca się, aby oferta złożona była w zamkniętej kopercie
z dopiskiem „Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków dla dzieci – znak sprawy: GOPS. 1/2020”lub

2)     zeskanowana pocztą elektroniczną na adres: a.ciechanowska@kikol.pl przy czym
w temacie wiadomości należy wpisać: Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków dla dzieci – znak sprawy: GOPS. 1/2020”

2.     Oferty złożone po upływie terminu składania ofert nie będą rozpatrywane.

3.     Wykonawca może przed upływem terminu składania ofert zmienić lub wycofać swoją ofertę.

 

V.      Kryteria oceny ofert

 

1.       Zamawiający przy wyborze najkorzystniejszej oferty będzie się kierował następującym kryterium:

1) cena ofertowa brutto,                                               

2) odległość dowozu.                                                    

2.    Powyższym kryteriom Zamawiający przypisał następujące znaczenie (wagi):

Kryterium

Waga (%)

Maksymalna liczba punktów

Cena ofertowa brutto

70%

70 pkt

Odległość dowozu posiłków

30%

30 pkt

 

VI.   Szczegółowe informacje dotyczące postępowania o udzielenie zamówienia na usługi społeczne zawierają Warunki Zamówienia na Usługi Społeczne, zamieszczone na stronie internetowej  www.bip.kikol.pl.

 

 

 

 

Data:  17 sierpień 2020 r.                                                    ZATWIERDZAM:

                                                                                              Kierownik GOPS w Kikole

            Joanna Małecka

                       (-)