Ogłoszenie o zamówieniu na usługi społeczne
Procedura o udzielenie zamówienia na usługi społeczne prowadzona jest według zasad określonych w art. 138o ustawy dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2015 r. poz. 2164 z późn. zm.).
Wartość zamówienia nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty 750 000 euro.
Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków dla dzieci objętych dożywianiem w szkołach z terenu Gminy Kikół oraz dla świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kikole w 2017 roku
I. Zamawiający:
Nazwa Zamawiającego: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kikole
Adres Zamawiającego: ul. Plac Kościuszki 7a, 87-620 Kikół
Tel./fax: 54 289 46 70
Adres e-mail: programpokl@kikol.pl
Strona internetowa www.bip.kikol.pl
II. Opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków dla dzieci objętych dożywianiem w szkołach z terenu Gminy Kikół oraz dla świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kikole, tj. w:
a) Szkole Podstawowej w Woli,
b) Szkole Podstawowej w Ciełuchowie,
c) Szkole Podstawowej w Zajeziorzu,
d) Zespole Szkół w Kikole,
e) Świetlicy Wiejskiej w Kikole
f) Środowiskowy Dom Samopomocy w Suminie
zwane dalej placówkami.
2. Przewidywana łączna liczba posiłków 75 335, w tym:
1) w szkołach - 300 dziennie we wszystkie dni nauki szkolnej tj. od 02.01.2017 r. do 21.06.2017 r. oraz od 04.09.2017 r. do 22.12.2017 r. z uwzględnieniem przerw w nauce, tj. przyjmuje się 180 dni; razem 54 000 posiłków;
2) dla świadczeniobiorców w Świetlicy Wiejskiej w Kikole wynosi 45 dziennie od 02.01.2017 r. do 29.12.2017 r. we wszystkie dni robocze, tj. przyjmuje się 251 dni; razem 11 295 posiłków;
3) dla świadczeniobiorców w Środowiskowym Domu Samopomocy w Suminie wynosi 40 dziennie od 02.01.2017 r. do 29.12.2017 r. we wszystkie dni robocze, tj. przyjmuje się 251 dni; razem 10 040 posiłków.
3. Zamawiający korzystając z prawa opcji przewiduje, że w czasie obowiązywania umowy ilości wydanych posiłków może ulec zmianie, tj. zmniejszeniu lub zwiększeniu maksymalnie o 30 % szacunkowej ilości posiłków. Powyższe wynikać będzie ze zmiany liczby osób kwalifikujących się do uzyskania tego rodzaju pomocy społecznej.
4. Jeżeli Zamawiający nie skorzysta z prawa opcji, o której mowa w pkt 3, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia, w tym o zapłatę odszkodowania, z tytułu niezrealizowanej części zamówienia, jak również nie może być podstawą do odmowy wykonania zamówienia.
5. Dożywianie dzieci w szkołach odbywać się będzie od 02.01.2017 r. do 21.06.2017 r. oraz 04.09.2017 r. do 22.12.2017 r. z uwzględnieniem przerw w nauce, natomiast dożywianie świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kikole od 02.01.2017 r. do 29.12.2017 r. we wszystkie dni robocze.
6. W wymienionych placówkach posiłki będą wydawane uczniom przez osoby wyznczone przez dyrektorów tych placówek. Do spożycia posiłków wykorzystane zostaną naczynia oraz sztućce będące na stanie tych placówek. W Środowiskowym Domu Samopomocy
w Suminie do każdej porcji posiłku powinny być także zabezpieczone naczynia jednorazowe i sztućce, które muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. Firma cateringowa musi zapewnić również odbiór naczyń jednorazowych do utylizacji najpóźniej w dniu następnym.
7. Dostarczane posiłki muszą być urozmaicone, nie mogą się powtarzać w ciągu dwóch kolejnych tygodni.
8. Dostarczane posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być przygotowywane z pełnowartościowych, posiadających aktualne terminy ważności artykułów spożywczych, zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej i wymogami sanitarnymi dla żywienia zbiorowego. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się
w odpowiednich warunkach higieniczno-sanitarnych. Wykonawca zobowiązuje się przygotowywać posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2015 r. poz. 594 z późn. zm.) wraz
z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia.
9. Posiłki muszą być gorące o odpowiedniej temperaturze, gotowe do spożycia po ich dostarczeniu.
10. Godziny dostarczenia posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorami poszczególnych szkół, natomiast posiłki dla świadczeniobiorców należy dostarczyć w godzinach 1000 - 1100 do Świetlicy Wiejskiej ul. Targowa w Kikole oraz do Środowiskowego Domu Samopomocy w Suminie.
11. Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym środkiem transportu przystosowanym do przewozu żywności, na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.
12. Wykonawca poniesie koszty załadunku i rozładunku dostarczanych posiłków.
13. Wykonawca zapewnia czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków.
14. Brudne naczynia i sztućce będą myte, wyparzane i odpowiednio przechowywane
w stołówce szkolnej/kuchence. Obowiązki w tym zakresie realizowane nie należą do Wykonawcy.
15. Posiłki powinny być skomponowane w następujących proporcjach:
- 5 x w tygodniu zupa,
- 3 x w tygodniu dania mięsne,
- 1 x w tygodniu dania bezmięsne,
- 1 x w tygodniu danie rybne.
Wymagana gramatura po ugotowaniu przedstawia się następująco:
- zasadą jest by jedna porcja zupy wynosiła 0,45 litra, była sycąca i treściwa,
- mięso, ryba co najmniej 100 g,
- udko kurczaka pieczonego co najmniej 200 g,
- filet z drobiu co najmniej 100 g,
- pieczeń w sosie własnym co najmniej 120 g,
- gulasz wieprzowy, drobiowy co najmniej 200 g,
- gołąbki powyżej 200 g,
- klopsik co najmniej 100 g,
- naleśniki nie mniej niż 2 sztuki, łącznie 200 g,
- pierogi co najmniej 6 sztuk,
- ziemniaki, makaron lub ryż co najmniej 150 g (ryż lub makaron nie częściej niż raz
w tygodniu),
- do obiadów mięsnych, rybnych itp. należy podać warzywa (surowe lub przetworzone) co najmniej 100 g.
16. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania posiłków dla dzieci objętych dożywianiem w szkołach z terenu Gminy Kikół zgodnie z normami żywieniowymi stosowanymi w zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży określone w szczególności
w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1154)
z uwzględnieniem zmian ww. przepisów w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia.
17. Jadłospisy układane będą przez Wykonawcę na okres 10 dni żywieniowych i dostarczany do dyrektorów placówek i do Zamawiającego z 5 dniowym wyprzedzeniem.
W jadłospisie Wykonawca musi podać informacje o gramaturze oraz kaloryczności poszczególnych posiłków. Jadłospis powinien być urozmaicony i zbilansowany, a rodzaj dania lub zupy nie może powtarzać się w ciągu kolejnych 10 dni żywieniowych.
18. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków są po stronie dyrektorów placówek i z nimi należy uzgadniać wszystkie szczegóły z tym związane.
19. Informacje o dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej lub o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków dyrektorzy poszczególnych placówek lub osoby przez nich upoważnione, przekażą Wykonawcy co najmniej z 3 dniowym wyprzedzeniem.
20. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz
w Warunkach Zamówienia kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.
21. Dla potrzeb badań żywności przez Stację Sanitarno – Epidemiologiczną (SANEPID) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania przez 48 godzin po 150 g każdej części składowej potraw; po upływie tego czasu próbki posiłków mogą być zniszczone.
22. Określenie przedmiotu zamówienia za pomocą nazw i kodów wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV):
Kod CPV Nazwa wg CPV
55.52.00.00-1 usługi dostarczania posiłków,
55.32.10.00-6 usługi przygotowywania posiłków.
23. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych.
III. Warunki udziału w procedurze o udzielenie zamówienia na usługi społeczne
1. O udzielenie zamówienia na usługi społeczne mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału w procedurze dotyczące zdolności technicznej i zawodowej.
Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że:
1) wykonał lub nadal wykonuje, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, co najmniej jedną usługę, której przedmiotem było/jest przygotowanie i dostarczenie gorących posiłków w ilości co najmniej 300 posiłków dziennie przez okres nie krótszy niż sześć miesięcy. Warunek będzie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże,
że zrealizowane /realizowane usługi obejmowały /obejmują przygotowanie
i dostarczenie co najmniej 300 posiłków dziennie w ramach jednego zamówienia / jednej umowy. W przypadku usług nadal wykonywanych Zamawiający uzna warunek za spełniony, gdy Wykonawca wykaże, że wykonuje usługi przygotowania
i dostarczenia gorących posiłków przez okres co najmniej sześciu miesięcy licząc do dnia, w którym upływa termin składania ofert;
2) dysponuje zakładem prowadzącym działalność związaną z produkcją lub obrotem żywności w rozumieniu ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, co potwierdza aktualna decyzja właściwego, ze względu na siedzibę zakładu, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego o zatwierdzenie zakładu oraz wpis do właściwego rejestru.
2. Wykonawca może w celu wykazania spełnienia warunków udziału w procedurze
o udzielenie zamówienia na usługi społeczne, w stosownych sytuacjach, polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączącego go z nimi stosunków prawnych.
IV. Miejsce oraz termin składania i otwarcia ofert
1. Oferty należy składać do dnia 23 grudnia 2016 r. do godz. 10:00 w siedzibie siedzibie Zamawiającego - ul. Plac Kościuszki 7a, 87 –620 Kikół - pokój nr 1 (parter).
2. Decydujące znaczenie dla oceny zachowania terminu składania ofert ma data i godzina wpływu oferty do Zamawiającego.
3. Otwarcie ofert nastąpi w dniu 23 grudnia 2016 r. o godz. 10:15 w siedzibie Zamawiającego - w sali posiedzeń w Urzędzie Gminy Kikół – pokój nr 3 ( parter).
V. Kryteria oceny ofert
1. Zamawiający przy wyborze najkorzystniejszej oferty będzie się kierował następującym kryterium :
1) cena ofertowa brutto,
2) doświadczenie Wykonawcy.
2. Powyższym kryteriom Zamawiający przypisał następujące znaczenie:
Kryterium |
Waga (%) |
Maksymalna liczba punktów |
Cena ofertowa brutto |
70% |
70 |
Doświadczenie Wykonawcy |
30% |
30 |
VI. Szczegółowe informacje dotyczące postępowania o udzielenie zamówienia na usługi społeczne zawierają Warunki Zamówienia na Usługi Społeczne, zamieszczone na stronie internetowej
Data: 16 grudnia 2016 r. ZATWIERDZAM:
Kierownik GOPS w Kikole
Joanna Małecka